26 feb. 2018

Blev utmärkta!

Sjuttonåringen åkte tidigt i morse till Gotland. Den lyllosen! När jag kom hem efter att ha skjutsat
henne till stationen velade jag lite. Gå och lägga mig eller göra en rivstart? Måndag morgon, inget
inbokat på hela veckan förutom fest både fredag och lördag, klart jag valde att gå och lägga mig igen.
Blev dock inte liggandes så länge pga bristande tålamod.
Istället gjorde jag scones. Utan att skryta, de blev förträffliga. Två tips:
Degen ska inte knådas i onödan. Så fort ingredienserna blandat ihop sig ordentligt ska en sluta knåda.
Kanske ett par-tre knådtag till, max, om degen säger så.
Tips två:
Krysset (Det som markerar brödbitarna) en gör i sconesen innan den ska in i ugnen är viktig. Fläska
till rejält med kniven. Skär djupa skåror. Glöm inte gaffelnaggen. Men de ska vara vanliga småmesiga
nagg.


Mitt standardrecept för en kaka som delas i fyra delar. Lagom för en person eller två som bara är lite
småsugna:
2,25 dl mjöl
1 tsk bakpulver
salt
25 g smör som knådas in i ovanstående
1 dl mjölk
Vid festligare tillfällen även 1 ägg (vid dubbel sats deg) och lite socker.
225 grader 10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar